Brightspace Support

Hoe stel ik een Gradebook in met de Grades Setup Wizard voor de eerste keer?

Inhoud 

  • Wat is een Gradebook?  
  • Wat is de Grades Setup Wizard? 
  • Aan de slag met de Grades Setup Wizard 

 

1. Wat is een Gradebook? 

Een Gradebook is een overzicht van de cursusresultaten van de studenten. Na het maken van een Gradebook kan je hier Grade Items aan toevoegen. Grade Items vertegenwoordigen alle taken en activiteiten die je wilt beoordelen binnen een cursus.  

 

2. Wat is de Grades Setup Wizard? 

Door de Grades Setup Wizard te gebruiken kun je een Gradebook maken. Hier kun je de Gradebook zelf inrichten naar eigen voorkeur. 

 

3. Aan de slag met de Grades Setup Wizard 

Om bij de Grades Setup Wizard te komen moet je klikken op Grades, vervolgens klik je in de balk eronder op Setup Wizard.

Als je op de pagina van Grades Setup Wizard bent, kun je naar beneden scrollen om op Start te drukken, om te beginnen met het instellen van de Gradebook. 

Binnen de Grades Setup Wizard zijn er 7 stappen die we kunnen instellen. Laten we de stappen doornemen: 

Stap 1: Kies het Beoordelingssysteem 

Er zijn drie beoordelingssystemen waar je uit kunt kiezen. Deze opties zijn hieronder uitgelegd:

  • Weighted (met weging) Dit beoordelingssysteem is handig als de cursus uit meerdere opdrachten bestaat, die samen uitkomen op een eindcijfer. Per deelopdracht kun je de weginginstellen.
    Laten we een voorbeeld nemen waarbij een cursus bestaat uit meerdere opdrachten.
    Schrijfopdracht 10%, Presentatie 20%, Tentamen 70%. Samen zijn ze 100%.
  • Points (met punten)
    Dit beoordelingssysteem volgt een soortgelijk indeling als het Weighted systeem, waarbij meerdere deelopdrachten uitkomen op een eindcijfer. Het verschil is dat er in plaats van percentages punten worden toegekend.
  • Formula (met een formule)
    Dit beoordelingssysteem maakt gebruik van een eigen berekening voor het eindcijfer, hierbij hoef je niet rekening te houden met de weging. 

 

Stap 2: Eindcijfers 

In deze stap staan instellingen over het eindcijfer.
Er zijn twee mogelijkheden voor het berekenen van het eindcijfer: 

  • De instelling staat standaard op Calculated Final Grade. Deze optie berekent het eindcijfer op basis van de gekozen instelling bij de vorige stap van het beoordelingssysteem. 
  •  Adjusted Final Grade zorgt ervoor dat je zelf aanpassingen kan maken aan de eindcijfers. 
  •  Er is de mogelijkheid om de eindcijfers automatisch vrij te geven, dit is optioneel. Dit kun je aanzetten door het vakje Automatically release final grade aan te vinken.  

 

Stap 3: Cijfers Berekenen 

In deze stap kun je kiezen wat je doet met Ungraded Items (Niet beoordeelde cijfers). Hierbij heb je weer twee opties:

  • Drop ungraded items, dit zorgt ervoor dat Graded Items waarvoor geen cijfer voor is ingevoerd niet meetellen voor het eindcijfer. Dit is de standaardinstelling. 
  • Treat ungraded items as 0, dit zorgt ervoor dat Graded Items waarvoor geen cijfer voor is ingevoerd wel meetellen voor het eindcijfer als 0. 
  • Er is de mogelijkheid om Auto Update in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat eindcijfers automatisch worden aangepast als er wijzigingen worden aangebracht aan Graded Items of berekeningen. Dit schakel je in door het vak aan te vinken. De instelling staat standaard aangevinkt. 

 

Stap 4: Kies Standaard Cijferschema 

In deze stap kun je het Default Grade Scheme (standaard cijferschema), voor de cursus kiezen. Dit is de vorm waarin de resultaten van de leerling worden gegeven. Je hebt hier keuzes uit verschillende opties: Percentage, Attendance, Grade 1-10, Letter, Pass/Fail en UCU GPA Letter.

Stap 5: Weergaveopties Beheren 

In deze stap kun je bepalen in hoeveel decimalen de cijfers zullen worden weergegeven. Dit is voor tijdens het invoeren van cijfers.

Stap 6: Weergaveopties voor Studenten 

In deze stap kun je de weergaveopties voor studenten bepalen. Je kunt kiezen om details van de cijfers te laten zien. Hieronder staan de verschillende opties uitgelegd:

  • Points grade: Dit laat de behaalde punten zien. 
  • Weighted grade: Dit laat de weging van het cijfer zien. 
  • Grade scheme symbol: Dit laat het cijferschema zien die je hebt gekozen in stap 4. 
  • Grade scheme color: Dit voegt kleur toe aan het cijfer. 
  • Bij Decimals Displayed kun je het aantal decimalen van de cijfers bepalen die de studenten zullen zien.
  • Bij Characters Displayed kun je het aantal weergegeven karakters voor een tekst bepalen. 
  • Bij Final Grade Calculation kun je bepalen of de studenten de berekening voor het eindcijfer kunnen zien. Door het vak aan te vinken zal de berekening zichtbaar worden. 

 

Stap 7: Samenvatting van Cijferinstellingen 

Dit is de laatste stap. Hier krijg je een overzicht van alle gekozen instellingen. Het is mogelijk om terug te gaan naar eerdere stappen door op Go Back te klikken. De instellingen kan je later ook nog wijzigen onder Settings bij de cijferpagina.